2008. november 19., szerda

A borivó tízparancsolata..........


A borivó tízparancsolata

1. változat
Nem a sok dudaszó, hanem a kapa termeszti a szőlőt!
Az első pohár az egészségé, a második a jókedvé, a harmadik a bánaté, a negyedik a gyalázaté!
Nem kell dícsérned a ház borát, de ne is ócsárold azt!
Ne kopogtasd a hordókat, a gazda sem nézi meg, mennyi pénz van a zsebedben!
A borospincében az adott szó csak ott, helyben kötelez!
Aki részegségében vét, bűnhődjék józanságában!
Borbarát van, de bajbarát nincsen!
Nem mindegy, hogy a róka komázik, vagy a koma rókázik!
Sose tud az ember úgy berúgni, hogy utána lefeküdni ne tudna!
A bor kis mértékben gyógyszer, nagymértékben orvosság!

A borivó tízparancsolata
2. változat

Bort sohase igyál éhgyomorra!
Ivás előtt ne egyél édes ételeket!
Ügyelj a borfajták hőmérsékletére!
Bort mindig megfontoltan, lassan igyál!
Apró kortyokban élvezd a bor zamatát!
A nemes borokat csak tisztán igyad!
Tarts mértéket a borivásban!
Jobban ízlik a bor, ha közben eszel is!
Szeresd, de légy erősebb a bornál!
Gondolj arra, mennyi verejtékes, nehéz munka van egy pohárnyi magyar borban!


A borivó tízparancsolata
3. változat


Bort soha se igyál éhgyomorra!
Bor előtt ne egyél édes ételeket!
Légy figyelemmel a bor megfelelő hőmérsékletére! Legmegfelelőbb a 9-11°C-os természetes pincehőmérséklet, a vörösbornál szobahőmérséklet: 16-20°C.
Ügyelj a palackos bor helyes felbontására! Utána tiszta kendővel töröld meg a palack nyílását!
Bort mindig lassan igyál!
Apró kortyokban élvezd a bort!
Nemes fajbort ne keverj vízzel!
Tarts mértéket a borivásban!
Jobban ízlik a bor, ha eszel közben valamit!
Amikor egy pohár magyar bort veszel a kezedbe, hogy fehér abrosz mellett jókedvbe álmodd magad, gondolj arra egy pillanatig, mennyi fáradságos, verejtékes munka van eben a pohárnyi borban, és hogy minden elfogyasztott fürt szőlő vagy pohárka bor a szőlőművelő munkásnép számára egy-egy darab kenyér

1 megjegyzés:

Vállalkozásom megszűnt írta...

Nagyon tanulságos és humoros ez a bejegyzésed!Péterbácsi